Synnytysvalmennus Kätilödoula Katerine Lindroos

Yksityinen synnytysvalmennus – Helsinki, Espoo ja Vantaa

Synnytysvalmennus on nimensä mukaisesti valmistautumista synnytykseen, ei niinkään tarkka suunnitelma tulevasta synnytyksestä. Usein pääpainona synnytysvalmennuksessa on asiakkaan toiveet tulevasta synnytyksestä, esimerkiksi, jos toiveissa on lääkkeetön synnytys, niin paino valmennuksessa on enemmän lääkkeettömien keinojen harjoittelussa ja henkisessä valmistautumisessa.

Synnytykseen voi valmistautua monella eri tasolla, usein ihmiset valmistautuvat tiedollisesti tulevaan synnytykseen. Valmistautumista kannattaa tehdä fyysisellä tasolla ja myös henkisesti. Usein yhden kerran synnytysvalmennus on vain pintaraapaisu, ja valmennuksen kesto vaihtelee tunnista useampaan tuntiin. Itse teen noin kolmen tunnin mittaisia synnytysvalmennuksia, jos toiveena on yhden kerran valmennus.

Osa synnytysvalmentajista pitää live ryhmävalmennuksia, osa etäkursseja, osalla saattaa olla verkkokurssimuotoisia synnytysvalmennuksia.

Milloin synnytysvalmennukseen kannattaa osallistua?

Synnytys on kokemus, jota synnyttäjä kantaa mukanaan läpi elämänsä. Synnytykseen kannattaa ja voi valmistautua. Tieto ei lisää tuskaa, vaan tieto auttaa sinua valmistautumaan synnytykseen.  Asiat eivät ole täysin uusia, kun menet synnyttämään, vaikka synnyttäisitkin ensimmäistä kertaa. Synnytykseen valmistautuminen auttaa sinua olemaan aktiivinen toimija omassa synnytyksessäsi ja auttaa sinua olemaan osallinen päätöksenteossa. Tämä lisää tyytyväisyyttä synnytyskokemukseen. Hyvä synnytyskokemus kantaa arjessa vauvan ja uuden perheen kanssa.

Synnytykseen valmistautuminen yhdessä kumppanin kanssa, auttaa myös kumppaniasi olemaan sinun tukenasi synnytyksessä. Kumppanisi osaa harjoittelun myötä painaa akupisteitä ja antaa sinun keskittyä vastaanottamaan supistuksia synnytyksen aikana. Synnytys usein myös mullistaa parisuhdetta ja seksuaalisuutta.

Synnytysvalmennuksessa käyminen ei takaa toiveiden synnytystä. Etukäteen ei voi tietää, miten synnytys tulee menemään, mutta valmistautuminen auttaa sinua ottamaan vastaan synnytyksen sellaisena kuin se on. Synnytys on kokemus, jonka synnyttäjä tulee ikuisesti muistamaan ja kantamaan mukanaan.

Mitä synnytysvalmennus pitää sisällään?

Toteutan synnytysvalmennuksen aina perheen ja synnyttäjän toiveiden pohjalta. Synnytysvalmennus voidaan toteuttaa kerta tapaamisena tai se voidaan jakaa useampaan tapaamisen, jolloin voimme syventyä osa-alueisiin tarkemmin.

Synnytysvalmennuksessa käymme usein läpi, mistä supistukset johtuvat ja minkälainen luinen lantion on ja kuinka vauva liikkuu synnytyskanavassa eli lantiota pitkin alaspäin. Käymme läpi synnytyksen vaiheita ja mitä niissä yleensä kannattaa tehdä ja synnytyksen aikaista hormonitoimintaa, sekä sen muutoksia synnytyksen edetessä. Puhumme usein levon ja aktiivisuuden, kuin nesteytyksen ja ravitsemuksen merkityksestä synnytyksen aikana. On tärkeä myös vahvistaa omaa kehoyhteyttä jo raskausaikana, jotta synnytyksessä sinun on helpompi kuunnella kehosi viestejä ja toimia niiden mukaan, sekä kuunnella omaa intuitiotasi.

Synnytyksen vaiheet ovat:

  • latenssi eli alku avautumisvaihe,
  • aktiivinen avautumisvaihe,
  • ponnistusvaihe ja
  • jälkeisvaihe.

Harjoittelemme erilaisia lääkkeettömiä kivunlievityskeinoja, joita voi hyödyntää läpi synnytyksen yhdessä mahdollisen kumppanin tai tukihenkilön kanssa. Harjoittelemme ja käymme lääkkeettömiä kivunlievityskeinoja läpi kädestä pitäen yhdessä kumppanin tai tukihenkilön kanssa. Hengitys ja liikkeen käyttö on kaiken a ja o. Erilaisia lääkkeettömiä kivunlievityskeinoja ovat:

  • hengitys ja liike
  • kosketus ja hieronta
  • läsnäolo ja läheisyys
  • lämpö ja kylmä
  • vesi, suihkussa tai ammeessa
  • eteeriset öljyt
  • akupainanta ja akupunktio
  • Tens -laite
  • Guasha -kampa ja muut erilaiset hierontavälineet
  • Rebozo -liina
  • Aqua -rakkulat

Käymme erilaisia lääkkeellisiä kivunlievityskeinoja läpi, jos se on synnyttäjän tai perheen toiveena. Erilaisia lääkkeellisiä keinoja on tarjolla sairaalassa, parasetamoli suun kautta, erilaiset lihakseen pistettävät lääkkeet, ilokaasu, kohdunkaulan puudute eli PCB, epiduraalipuudutus, spinaalipuudutus ja pudendaalipuudutus eli PDB.

Kokeilemme usein erilaisia ponnistusvaiheen asentoja ja käymme eri asentojen hyötyjä läpi. Käymme läpi, mitä tapahtuu vauvan synnyttyä jälkeisvaiheessa, sekä käymme läpi ihokontaktin ja imetyksen merkitystä.

Jos toiveessa on synnyttää sairaalassa, käymme läpi erilaisia sairaalassa tehtäviä rutiineja. Käymme läpi myös, milloin tulisi siirtyä sairaalaan ja milloin sairaalaan tulisi olla yhteydessä.

Miksi harjoitella erilaisia lääkkeettömiä keinoja ennalta, jos toiveissa on synnyttää lääkkeellisen kivunlievityksen kanssa?

Vaikka tavoitteena ei olisi lääkkeetön synnytys, lääkkeettömät kivunlievityskeinot auttavat sinua synnytyksen alkuvaiheessa, jolloin ei ole vielä mahdollista käyttää tehokasta lääkkeellistä kivunlievitystä. Esimerkiksi joskus liian varhain otettu epiduraalipuudutus voi vaikuttaa supistuksiin ja ne saattavat loppua kokonaan, tällöin sairaalassa joudutaan puuttumaan synnytyksen kulkuun, esimerkiksi kalvot puhkaisemalla tai/ja synteettisellä oksitosiini tipalla, jolloin saadaan lääkkeellisesti aiheutettua supistuksia. Sairaalan henkilökunta toki miettii kanssasi puudutuksen ja lääkkeellisen kivunlievityksen oikea-aikaisuutta.

Lääkkeettömien kivunlievityskeinojen kanssa pärjäät kotona pidempään synnytyksen alkuvaiheessa, ja sairaalaan siirtyminen tapahtuu usein synnytyksen aktiivisessa avautumisvaiheessa tai synnyttäjä pärjää pidempään lievempien kivunlievityskeinojen avulla.

Lääkkeettömien kivunlievityskeinojen harjoittelu raskausaikana on erityisen tärkeää, jotta sinun ei tarvitse synnytyksen hetkellä opetella täysin uusia asioita, vaan ne ovat jo ennalta tuttuja, joten niitä on myös helpompi käyttää ja hyödyntää synnytyksessä.

Ota yhteyttä yhteydenottolomakkeella.