Imetysohjaus - Kätilö ja doula Katerine Lindroos - katilokata.fi

Kätilö kotona – doula sairaalassa

Toimin kätilödoulana Uudellamaalla. Toimin doulana Naistenklinikalla, Espoon sairaalassa (ent. Jorvi), Lohjan ja Hyvinkään sairaalassa.

Haluatko synnyttää sairaalassa, mutta olla mahdollisimman pitkään kotona?

Kätilönä voin seurata sinun ja vauvasi vointia synnytyksen aikana, muun muassa kuuntelemalla sikiön sydänääniä dopplerilla ja observoimalla synnyttäjän liikkumista, äänenkäyttöä ja muita ulkoisia merkkejä. Tuen sinua kotona eri keinoin hyödyntäen muun muassa lääkkeettömiä kivunlievityskeinoja.

Tarvittaessa voin tutkia kohdun suun tilanteen, jos niin toivot. Siirrymme sairaalaan siinä vaiheessa, kun sinusta siltä tuntuu tai suosittelen siirtymistä sairaalaan, jos huomaan synnytyksen kulussa jotain poikkeavaa. Ollessani kätilönä olen ammatillisessa vastuussa, mutta sairaalaan siirtyessä vastuu siirtyy sairaalalle. Sairaalassa toimin doulana, en kätilönä. Tällöin en tee mitään lääketieteellisiä toimenpiteitä, vaan toimin doulan roolissa. Olen sinun ja kumppanisi henkisenä, fyysisenä ja tiedollisena tukena.

Lue lisää synnytysdoulauksesta.

Polku

Usein kätilödoula suhde alkaa jo odotusaikana synnyttäjän yhteydenotolla häntä kiinnostaviin kätilödouliin. Tämän jälkeen usein sovimme tutustumispuhelun ja/tai tutustumistapaamisen. On tärkeä tavata potentiaalinen kätilödoula kasvotusten, jotta tiedät, onko hän sopiva juuri sinulle. On tärkeää, että ”kemiat kohtaavat” ja suhteesta muodostuu turvallinen, luottamuksellinen ja avoin.

Ensimmäisellä tapaamisella allekirjoitetaan asiakkaan ja kätilödoulan välinen sopimus, jolloin kätilödoula sitoutuu varaamaan kalenteristaan päivystysajan, jolloin hän päivystää synnytystäsi. Tapaamisten aikana tutustumme paremmin toisiimme ja valmistaudumme yhdessä tulevaan synnytykseen. Käymme läpi mahdollista edellistä synnytystä ja toiveita, sekä pelkoja tulevaa synnytystä kohtaan. On tärkeää tavata odotusaikana muut synnytykseen osallistuvat henkilöt, kuten synnyttäjän kumppanin tai toisen tukihenkilön. Voimme pitää myös synnytysvalmennusta, tehdä akupunktiota, kuunnella vauvan sydänääniä, kokeilla ulkotutkimuksessa vauvan asentoa.

Päivystän neljä viikkoa ympäri vuorokauden, usein raskausviikot 38–42, synnytystäsi. Tulen synnytyksen alettua kotiisi ja toimin kätilönä kotonasi ja, kun siirrymme sairaalaan toimin doulana. Synnytyksen jälkeen olen hetken kanssanne synnytyshuoneessa antaen teille tilaa tutustua uuteen perheen jäseneen ja poistun viimeistään, kun siirrytte lapsivuodeosastolle. Voin tulla tapaamaan teitä, kun kotiudutte sairaalasta ja tällöin antaa esimerkiksi imetysohjausta.

Tapaamme viimeistään synnytyksen jälkeen synnytyskeskustelun merkeissä, noin neljä viikkoa synnytyksestä.